Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu
Batman’da Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Arpağ, çocuklar arasında sigara kullanımının yaygınlaşmasına dikkat çekerek, “Gelecek nesillerimizi çok genç yaşta kronik hastalıklara mahkûm edeceğiz” uyarısında bulundu.
Sigaranın ciddi bir toplumsal problem olduğunu belirten Arpağ, “Maalesef yeterli bir farkındalık oluşmuyor. Son zamanlarda sigara kullanımının ilkokul çağına kadar düştüğünü görüyoruz. Bir de normal sigara dışında elektronik sigaralar ve puff barlar, sanki masummuş gibi pazarlanıyor. Hem sosyal ortamlarda hem medyada hem de internet üzerinden sigaranın zararlı olmadığına dair algılar oluşturuluyor. Bu söylemlerle maalesef yeni nesiller zehirleniyor. Sigaranın her türlüsü; elektronik sigara da olsa, puff bar da olsa, tütün de olsa, nargile de olsa ciddi ve kronik birçok hastalığa sebep olmaktadır. Akciğer kanserinin dünyada bilinen en önemli nedenlerinden biri sigaradır. Akciğer kanseri dışında kalp sağlığı, beyin sağlığı ve akla gelebilecek tüm organlarda ciddi hasarlara, özellikle de kansere yol açmaktadır” ifadelerini kullandı. Tütün ürünleriyle mücadelede daha kararlı adımlar atılması gerektiğini belirten Arpağ, farkındalığın artırılması ve sigarayı bırakmaya yönelik çalışmaların güçlendirilmesi çağrısında bulundu.
AİLELERE VE ÖĞRETMENLERE ÇAĞRI
Sigara kullanımının önlenmesinde toplumsal bilincin önemine dikkat çeken Arpağ, “İdarecilerin bu konuda kesinlikle pasif kalmaması, risk alması ve ortama uymaması gerekiyor. İşinde ehil olan hekimler ve idareciler, el birliğiyle toplumsal bilinci artırarak buna karşı koyabilir. Yoksa gelecek nesillerimizi çok genç yaşta kronik hastalıklara mahkûm edeceğiz” diye konuştu. Çocukların sigaraya başlamasının önlenmesinde ailelerin ve öğretmenlerin önemli sorumlulukları bulunduğunu belirten Arpağ, toplumda örnek alınan kişilerin davranışlarıyla çocukları etkilememesi gerektiğini söyledi. Arpağ, “Ebeveynlere ve öğretmenlere çok iş düşüyor. Toplumda rol model olan insanlar mutlaka sigarayı terk etmeli, terk edemiyorsa bile çocukların önünde içmemeli. Bir öğretmen, öğrencisinin önünde veya okulda sigara içmemeli. Bir hekim de sigara içmemeli; içiyorsa bile hastasının önünde ve hastane ortamında içmemeli” dedi.
“SİGARA KİŞİSEL BİR TERCİH DEĞİL”
Sigaranın toplum sağlığı üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu ifade eden Arpağ, tütün ürünlerinin satışına yönelik denetimlerin ve yasal yaptırımların artırılması gerektiğini savundu. Arpağ, “Sigara kişisel bir tercih değil, şu anda tüm toplum üzerinde ciddi bir hastalık yükü oluşturan bir zehirdir. Her yıl 100 bin insanımızı sigara ve sigaraya bağlı hastalıklardan kaybediyoruz. Genç yaşta birçok hastamızı maalesef göz göre göre kaybediyoruz” ifadelerini kullandı. Dr. Arpağ, çocukları ve gençleri tütün ürünlerinden korumanın toplumun geleceği açısından ortak bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
