BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ NASIL GÜÇLENDİRİRİZ?

Yayınlama: 17.04.2020 12:37:16
Düzenleme: 23.10.2022 02:04
179
A+
A-

Corona Virüs başta olmak üzere enfeksiyonların arttığı son günlerde bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemi bir kez daha gündeme geldi.

Peki, bağışıklık sistemini güçlendirici takviyeler nelerdir?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için hangi vitaminleri almalıyız?

Vitaminler, mineraller ve antioksidanlarla zenginleştirilmiş bir diyet uygulandığında enfeksiyon hastalıklarına yakalanma riskini azaltabiliriz. Fakat bu tek bir besin ya da ürünle olacak bir şey olmadığını bilmemiz gerekir. Güçlü Birer Antioksidan; A ve E Vitaminidir. Peki, nelerde bulunur? Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerdeki A vitamini güçlü birer antioksidan. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynar. A vitamini serbest radikallerle savaşan, cilt ve göz sağlığını destekleyen, kanserli hücrelerde DNA mutasyonlarını bloke ederek kanserle savaşan ve yaşlanmayı geciktiren antioksidan bir vitamindir. E vitamini yine aynı şekilde güçlü bir antioksidan özelliğe sahiptir. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller E vitaminince zengindir.

C vitamini; vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, savunma sistemini güçlendirir. Yeşilbiber, kırmızıbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol C vitamini içerir. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır. Eksikliği bağışıklık sistemi, diş eti iltihabı ve kolay morarma gibi belirtilere neden olabilir. Tersine, yeterince almak hastalık ve enfeksiyondan korunmada, demir emilimini arttırmada ve hatta gut gibi ağrılı durumların riskini azaltmada yardımcı olabilir.

Kemik ve Kalp Sağlığı İçin K Vitamini; Kemik ve kalp sağlığında önemli bir rol oynayan yağda çözünen önemli bir vitamindir. Kemik mineralizasyonu ve kanın pıhtılaşmasında rol oynayan ana vitaminlerden biridir, ayrıca beyin fonksiyonlarının korunmasına, sağlıklı bir metabolizmaya ve kansere karşı korunmada yardımcı olur. Lifli yeşil sebzelerde, özellikle brokoli ve brüksel lahanasında bol miktarda bulunur.

D vitamini; D vitamini sağlıklı kemik yapısını ve bağışıklık sistemini güçlendirir, depresyonun ve insülin direncinin önlenmesine yardımcı olur, anti-kanser özelliklerine sahip olabilir. Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt, tereyağı, ton balığı, somon, uskumru, istridye, karaciğer, yumurta sarısı Her defasında konuyu en son su ve harekete getirmek istiyorum. Çünkü her ne yersek yiyelim vücudun harekete ve sıvıya ihtiyaç duyduğunu unutmamak gerekir. #evdekal fakat hareketsiz kalmayın, bol su içmeye gayret gösterin. Sağlıkla kalın.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.