“İlaç firmaları üretimi kısıyor”

Piyasada yaşanan ilaç sıkıntısının ilaç firmalarının üretimi kısmasından kaynaklandığını belirten Batman-Siirt-Muş Eczacılar Odası 2. Başkanı M. Emin Memduhoğlu, “25 Aralık’ta yürürlüğe girecek ilaç zammına kadar bir sıkıntı yaşanacak gibi görünüyor” dedi.

“İlaç firmaları üretimi kısıyor”
Yayınlama: 19.12.2023 15:36:56
Düzenleme: 19.12.2023 16:13
116
A+
A-

“300-400 KALEM İLAÇ SÜREKLİ YOKTA”

İlaç kurunun daha önce yüzde 14 civarında olup, yüzde 17’ye çıkarıldığını belirten Memduhoğlu, “Aslında ilaç zammının haricinde, hali hazırda ciddi bir ilaç sıkıntısı var. Yaklaşık 300-400 kalem ilaç sürekli yokta. Özellikle antibiyotiklerde çok ciddi bir tedarik sıkıntısı var. İlaç firmaları genel anlamda Türkiye’deki ilaç fiyatlarının çok ucuz olduğunu öne sürerek üretimi kısıyorlar. Kar elde edemediklerini iddia ediyorlar. Tabii belli aralıklarla yapılan zamlarla devlet bunu sübvanse etmeye çalışıyor ama firmalar bunu yeterli görmüyorlar. Biz eczacılar aslında ilaçtan para kazanmak istemiyoruz, hizmetten para kazanmak istiyoruz. Fakat mevcut sistem ilaç üzerinden para kazanmak üzerinden gittiği için maalesef biz de bu zamlarla ilişkilendiriliyoruz. Bizim normal koşullarda böyle bir isteğimiz yok” dedi.

“ İLAÇ SIKINTISI BİZDEN KAYNAKLANMIYOR”

İlaç zamları, ilaç firmaları ile devlet arasındaki bir meselenin olduğunu ifade eden Memduhoğlu, “Halk nazarında, sanki eczacılara yönelikmiş gibi algılanıyor. İlaç yoklarının eczacılarla hiçbir ilgisi yok. Eczacının rafında ilaç varsa ve reçetesi geldiyse hiçbir şekilde ilacı hastaya vermekten imtina etmez. İlaç firmalarının kendilerinin söylediği beyanları tekrar ediyorum, ilaç firmaları mevcut masrafları karşılayamadıklarını iddia ediyorlar ve bundan dolayı da üretimi kısıyorlar.  İlaç yokluğunun asıl sebebi bu. 25 Aralık’ta yürürlüğe girecek yüzde 25’lik ilaç zammına kadar  bir sıkıntı yaşanacak gibi görünüyor” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.