“Kadınlar dilin temel kurucusudur”

Batman Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde 15 Mayıs ‘Kürt Dil Bayramı’ etkinlikleri kapsamında basın açıklaması düzenlendi.

“Kadınlar dilin temel kurucusudur”
Yayınlama: 15.05.2024 15:38:40
45
A+
A-

Atatürk Parkı yanındaki alanda yapılan basın açıklamasına DEM Parti Batman İl Eş Başkanı Songül Korkmaz, Eğitim Sen Batman Şube Başkanı Ramazan Bilmez, aktivistler, Barış Anneleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Batman İl, ilçe örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Basın açıklamasını okuyan ARİ-DER Eşbaşkanı Mazlum Tenha, “2006 yılında TZP Kurdî’nin çabalarıyla Kürtçe Dil Bayramı ilan edilmiş ve bu gün, Kürtçeyi koruma ve tanıtma bilinci ve ruhuyla her yıl kutlanmaktadır. Gerçek şu ki Kürt dilinin kaynağı Kürtlerimizin tarihi kadar eskidir. Elbette bu gerçeğin temel kaynağı Kürt kadınlarıdır. ‘Kadın Yaşamdır’ dediğimizde bu ifadenin anlamını ve ağırlığını biliriz. Kadın yaşamın temel kurucusu olduğu gibi dilin de temel kurucusudur. Kürt halkının tarihinde Kürt dili ve kültürünün, Kürt değerlerinin korunması ve geliştirilmesi adına birçok Kürt kadını liderlik düzeyinde mücadele vermiş, önemli çalışmalar yapmış ve büyük faydalar sağlamıştır” dedi.

“ÖZGÜR BİR HAYAT İNŞA ETMELİYİZ”

Kürt dilinin her yerde korunması ve geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Tenha sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt dili ve Kürt değerlerine yönelik bu çağrıya en çok sahip çıkanın ve Kürt dili bayrağıyla yürüyenin, Kürt dili için mücadeleyi yükseltenlerin Kürt kadınları olması gerekmektedir. Dolayısıyla kadınlar nasıl özgür bir ruhla hayat inşa ediyorsa, dilimizle de özgür bir hayat inşa etmeliyiz. Sadece ‘anadile sahip çıkalım’ demek yerine aynı zamanda ‘kadının dilini, yaşamını ve özgürlüğünü korumalıyız’ demeliyiz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.