Zorlu yayla yolculuğu başladı

Havaların ısınmasıyla göçerler, binlerce küçükbaş hayvanını Sason’un zengin bitki örtüsü ve akarsu kaynaklarına sahip yaylalarına götürmek için süren zorlu yolculuğa başladı.

Zorlu yayla yolculuğu başladı
Yayınlama: 19.05.2024 15:08:07
75
A+
A-

Kış aylarını Batman ve çevre illerde geçiren göçerler, havaların ısınmasıyla birlikte yayla yolculuğu başladılar. Havaların ısınmasıyla hayvanlarını kışlaklardan çıkaran göçerlerin zorlu yayla yolculuğu sürüyor. Göçerler, hayvanlarını yaylalara götürmek için günlerce yol yürüyecek. Göçerler, yolculuklarında Sason Zoveser ve Muş Şenyayla yolunda zaman zaman hayvanlarıyla uygun yerlerde konaklıyor. Göçerler, zorlu yolculuklarında katır ve eşekler ile eşyalarını taşırken, kendilerini ve hayvanlarını saldırgan hayvanlardan korumak için köpekleri eşlik ediyor.

“ARABALAR GİBİ SÜREKLİ YOLLARDAYIZ”

Yaz aylarını zengin bitkisi örtüsü ve su kaynaklarına sahip yaylalarda geçirecek göçerler, her türlü bakımını yaptıkları hayvanlarını sonbahara doğru havaların serinlemeye başlamasıyla memleketlerine götürecek. Yazın sürekli yollarda olduklarını belirten göçerler, “Yolculuk zordur, arabalar gibi sürekli yollardayız. Vatandaşların çoğu köylerinden geçmemize izin vermiyor. Hayvancılık bizde bağımlılık oldu. Yüz yıldır bu mesleği sürdürüyoruz” dediler.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.