KİŞİ SORUMLULUKLARI

Eskiden birisi öldü mü ve ya bir kaza oldu mu, gazetelerde manşetlerden veya televizyonların en baş konusu, yani ilk konu olarak verilirdi. İnsan değerliydi. Hayat kıymetli idi. Komşular birbirlerine gider gelirdi, birinin eksik bir şeyleri olduğu zaman diğer komşu tarafından tamamlanırdı.

Yayınlama: 20.06.2023 16:34:27
15
A+
A-

Günümüze geldiğimiz zaman ise binalar çoğaldı, araçlardan geçilmez oldu, insanlar birbirlerini yer oldu. Hayat hayal kırıklıklarıyla doldu, eşler birbirini kandırır oldu.

Patronlar iş yerlerini kurarken, şimdi bir kere değil bin kere düşünür oldu. Çünkü vergisi, işçi giderleri, yemek vs. masraflar derken gelir giderleri karşılar mı diye, inceden inceye düşünür oldu. Karşılayamadıkları zaman da bir yerlerden kısmaya başladılar.

Kısılacak maddeler çok basit, ya malzeme, ya da emek…….

Malzemeden kısılırsa yapılacak iş sağlam olmayacak, bunun farkına varan kişi kendisine bir daha işi vermeyecektir. Patron ise, bu sefer elemandan yani işçiden kısacaktır. İşçi nasıl olsa ne derse yapacak, ne olursa kabul edecektir. Çünkü işçi geçinmek zorunda, bakmakla yükümlü olduğu çocuk, eş, belki de ana ve babası vardır. MECBUR………

Türkiye’de işçi ölümleri çok fazla. İstatistiklere baktığımız zaman bir çok sayı çıkar karşımıza. Benim amacım burada istatistik sayılarını ortaya çıkartma değildir. Ben başka bir konudan bahsetmek istiyorum.

Kişilerin kendilerine, ailesine ve topluma olan sorumlulukları. İlle de belli unsurların yerine gelmesi için devlet yasa mı çıkartmalıdır, ya da bir insanın ölmemesi için, orada katı kurallar mı konmalıdır. Kişiler kendi sorumluluklarını ne zaman öğrenecekler.

Bir gün bir otobüste yolculuk ederken, otobüsün belli koltuklarının yan tarafında şöyle bir yazı yazma gereği duyulmuş. “Lütfen yaşlılara, engellilere ve hamile bayanlara öncelik tanıyınız.” O koltukta, elinde telefon oyun oynayan bir genç oturuyordu. Ayakta da ellerinde koltuk değneklerine asılmış birisi bulunmaktaydı ve derin derin dışarıyı seyrediyordu. Varın gerisini siz düşünün. Bazen kendime soruyorum, bu gençler neden okula gidiyorlar, biz niye kitap okuyoruz ve ya o yazıyı oraya neden yazma gereği duymuşlar. Biz bunları düşünecek kadar kendimizi geliştirememiş miyiz?

Kişi kendi sorumluluğunu çok iyi bilirse, işinin gereği kuralları kural olarak değil de kendini korumak için olduğunun farkına varırsa o zaman işçi ölümleri kolay kolay olmaz ve ihmaller ortadan kalkar. İşte o zaman gerçekten kaza dediğimiz unsur ortaya çıkar ki hepimiz biliyoruz kaza her türlü önlemin alınmasına rağmen ortaya çıkmışsa kazadır. Diğerleri ihmaldir ve bu da kişiyi katil yapar.

Yazarın Son Yazıları
23.04.2024 14:35:45
27.03.2024 13:23:11
12.03.2024 15:57:22
05.02.2024 12:59:14
24.01.2024 13:04:09
10.01.2024 11:44:23
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.