DUYGULARLA İNSAN

İnsanoğlu yaşamı boyunca çeşitli duygular hisseder. Kimi zaman ağlar, kimi zaman güler. Kimi zaman neşelenir bir olay karşısında, kimi zaman üzülür yüreği dayanamaz yaşadıklarına karşı. Bazen öfkesinden yerinde duramaz iken, bir de bakmışsınız ki sabrı arkadaş eylemiş hayatına. Hayat bu, bazen şefkatliyken, bir de bakmışsınız bazen de kinlenir insanoğluna insanoğlu. 

Yayınlama: 10.07.2023 15:02:15
70
A+
A-

Hepimizin bildiği gibi insanlar ve hayvanlar duygusuz değildir. Duygu insanın içdünyasında kendisiyle birlikte yaşadıklarıdır, yani duygu, bireyin ruh halindeki; mutlu, kederli, öfkeli, coşkulu ya da korku içinde olmasını anlatan bir sözcüktür. Bunu bazen dışarı yansıtır iken, bazen de dünyasında birikir.. Aslında bir çoğumuz iç dünyamızda kendimizle duygusal olarak savaşırız. Yenilgiye uğradığımızda ise psikolojik olarak bunalıma gireriz. Sıkıntıları bol dünyaya sahip isek, bu bizim için tehlikeli bir hal alır. Kötü duyguların birikmesi sonucu insanlar hayatlarında içinden çıkılmaz bir hale gelirler. Basından sosyal medyadan yada çevremizden duyuyoruz. Hayatlarına son vermek isteyen ve intihara kalkışan pek çok insan var. Bu insanların kendi hayatında yaşadığı olumsuzlukları, kötü duygular karşılamaktadır. Tabi bunun yanında sevinçlerimiz de bize haz veren duygulardır.

Çocuk, duygularını ne zaman ve nasıl belirteceğini, anne, baba ve öğretmenlerinden aldığı eğitimle öğrenir. Çevresel etmenler kişinin duygularını etkiler ve büyük oranda yön verir. Yaşadıkları, duygularıyla birlikte insanda kişiliğin oluşmasında büyük etkidir.
Duygulara hakim olamama insanoğlunun yapısında kişiliğininoturmamış bir davranış şeklidir. Bizim pek çok durum karşısında aldığımız tavır, duyguları yönlendirmede belirleyicidir.

Duyguların mantığımıza engel olduğu dönemleri de yaşarız. Mantıktan çok duygusallığa kapılır, mantık dışı hareket ederiz. Beynimizi esir ettiğimiz duygulardan dolayı mantık devre dışı kaldığı için bazen yanlış seçim yaparız. Bu durum da hayatımızı olumsuz yönde etkiler. Mantığımızın etkisiz kaldığı an, duygularımız bizi esir alır.

Her canlının duygu yoğunluğu farklıdır ve farklı çalışır. Her hangi bir olay karşısında verdiğimiz duygusal tepki diğer insanların aynı olay karşısında verdiği tepki derecesiyle aynı olmayabilir. Kimimize bir olay çok ağır gelir ve buna karşı çok ağlar ve ya çok komik geldiğinde de gülerken, diğerimiz ayanı olay karşısında tepki veremeyebiliriz ya da az ağlar az güleriz. Kısacası her canlıda var olan duygular bizim hayat kaynağımızdır ve bizi yaşama bağlayan büyük güçlerdendir.

Yazarın Son Yazıları
23.04.2024 14:35:45
27.03.2024 13:23:11
12.03.2024 15:57:22
05.02.2024 12:59:14
24.01.2024 13:04:09
10.01.2024 11:44:23
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.