Hayvana ne demeli ?‏

Dünya üzerinde hayvanların olmadığı bir yer düşünemiyorum. Her yerde küçük de olsa hayvanlar yaşar. Bizler bu dünyada yalnız değiliz. Her yanımızda ya da her yerde bir canlı türüyle yaşarız. Yalnızlık Allah’a özgüdür. 

Yayınlama: 15.11.2023 14:14:58
63
A+
A-

Bazen etrafımı gözlemlerim. Her canlının kendine özgü davranışı olduğunu bilirim. Her canlı kendi içinde hiyerarşik yapıya sahiptir. Sahiplenme duygusu hayvanlarda da mevcuttur. Yavrusunu doğurduktan sonra, yavru büyüyene kadar onu sahiplenir ve korur, yanına kimsenin yaklaşmasına izin vermez. Daha sonra da büyütür ve doğaya bırakır. Sonuçta hayvan hayvanlığını yapacaktır.

Aslında insanoğlunun yaptıkları bazen daha acımasızca gelir. Kimi kişilerin yaptığı en büyük yanışlardan biri de, bebek doğar doğmaz çöpe atarlar ya da bebeği cami avlusuna bırakırlar. Bunun adına ne demeli bilmem. Vicdanımızı sorgulamak istediğimizde, canlılar arasındaki davranış farkı beni düşündürür.

Her canlı türünün kendine has özellikleri vardır. Bu özellikler o canlıyı, kendi gurubuna dahil eder. Peki hayvanlar kendi yavrularını dış etkilere karşı korurken, insanlar neden çocuklarına zulüm etmeyi seçerler. Bu durum zulüm yapan kişilere nasıl bir zevk verir anlamak çok zor doğrusu. Her halükarda insanda beyin var deriz ve insan beyninin hayvan beyninden farklı çalıştığını iddia ederiz. Peki, insanlara özgü olan bu beyin, nasıl bir beyin çalıştırması ki, hayvanlardan daha berbat bir şekilde vicdansızca davranış sergilemektedir. Biz, vicdanlarımızı pankartlara ya da afişlere değil yüreğimize yazılmalıyız diye düşünüyorum.

Advert

Yukarıda yazdığım yazılar, bu canilikleri yapanlar için geçerlidir. Biliyoruz ki her insan için, aynı durumları kıyaslayamayız. Pek çoğumuzda gayet de güzel vicdan vardır. Vicdanını harekete geçirmiştir ve vicdanıyla davranışlarını kontrol eder.

Hayvanlık ayrı bir durumdur. Çünkü yiyeceğini yerken saldırı durumuna geçebilir, hayatta kalma şansını o durumuyla elde eder. Ya da eşini sahiplenirken davranışları hırçınlaşır. Vahşice davranışa sahip olan pek çok hayvanın yanında, uysal ve evcil olan sahibini koruyan hayvanları da unutmamak gerekir.

Kısacası her canlıdaki özellik o canlıyı diğer canlara kıyasla belirleyici olur. Burada bizim yani insanın insana karşı olan davranış şekli önemlidir. Aynı şekilde insanın hayvana karşı olan davranışı da öyledir.

Vicdan ve mantığa eğitimi eklediğinizde durum mekanik olmaktan çıkar insani bilimselliğe döner. Bu durumda pek çok Hayatlar güvence altına alınmış olur.

Yazarın Son Yazıları
04.09.2024 14:03:03
31.07.2024 11:19:20
22.07.2024 12:26:10
08.07.2024 12:03:59
26.06.2024 12:19:21
05.06.2024 11:51:45
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.