MANEVİYAT

Günümüz toplumlarında maneviyat hakkında pek çok bilgi yazıldı çizildi ve halen yazılıp çizilmektedir. Bahsettiğimiz kelimenin tanımını yapacak olursak, maneviyat: fiziksel olmayan, maddi olmayan her şey olarak tanımlayabiliriz.

Yayınlama: 27.12.2023 12:57:51
34
A+
A-

Piknik yapmaya gidersiniz, arkadaşlarınızla güzel bir vakit geçirirsiniz, kızınıza ve ya oğlunuza ya da eşinize hediye alırsınız, bu durumda manevi değerlerinizi yükseltmiş ve yüceltmiş olursunuz. Burada manevi bir durum yaşarsınız. Bir insanın maneviyatı bilmesi ve anlaması, o kişiye göre zor ve içinden çıkılmaz olabilir. Aslında maneviyat özel, eşsiz ve güzel bir şeydir. Kalbi bir harekettir.

Maneviyatın, maddi olmayan, manevi şeyler olduğunu yazmıştık. Bu tanıma ek olarak, insan ruhuna yönelik ve yüreğinden gelerek, yani gönülle ilgili bir durumdur. İnançla ilgili olup, maddi olmayan unsurlardır. Bir nevi mana alemine ait olanlardır. İçten gelen duygu ve düşüncelerin eylemidir maneviyat. Maddi olmayan bütün manevi varlıklar ve kavramlar için maneviyat kelimesi geçerlidir. Yani akıl, zeka, bilgi, inanç, yetenek ve lezzet gibi durumlar maneviyatı oluşturur. Bu durum insanı aynı zamanda psikolojik olarak rahatlatır ve huzura erdirir. Çünkü maneviyat, değerini bir yerde de doğadan ve fizik ötesi konularından almaktadır.

İlahi bilgilere dayanarak maneviyatın bütünlüğünü yüreğimizde oluştururuz. Bizler maneviyatı dünya gözüyle göremeyiz ancak iç dünyamızla varlığına inanırız. Kuranı Kerim’den esinlenerek, inancı güçlendiren her türlü düşünceyi de kapsadığını göz ardı etmeyiz.

Maneviyat aynı zamanda da yürek gücü, moral anlamlarına da gelmektedir. Bazen çok hasta olan birinin maneviyatını güçlendirerek onu tedavi etmeye çalışırız. Onun moralini yükseltiriz.  Kimimiz maneviyatımızı ibadetle yükseltiriz, kimimiz iyilik yaparak maneviyatla moral kazanırız.

Maneviyatı güçlendirenlerden bir tanesi de ahlak kurallarıdır.  Ahlak kuralları sadece imanın gereği olduğu için uygulanmaz. Örneğin, parası olmadığı için evine ekmek götüremeyen, ya da evde yemeği olmadığı için açlıkla yüz yüze gelen bir aileyi gören kişinin, o aileye yardım etmesi, yardım eden kişinin inançlı olup olmamasıyla alakası yoktur. Belki de inançlıdır ama İslamiyet’e sıkı sıkı bağlı olmayabilir.

Maneviyat insanın iç huzurudur. Yüreğinin rahat olmasıdır.

Yazarın Son Yazıları
03.04.2024 14:29:31
19.03.2024 16:02:56
21.02.2024 14:06:28
31.01.2024 12:10:21
08.01.2024 12:45:27
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.