KARŞI ATAK

Dünyada yaşayan pek çok canlı, yaşamı süresince, yapılan olaylara karşı, doğası gereği, durumlara göre tepki verirler.

Yayınlama: 03.04.2024 14:29:31
86
A+
A-

Her olay, belli tepkiler alır. Birisi öldüğünde üzülürüz, bazen de ağlarız. Birisinin evlenmesi sırasında düğün yapar, oynar, eğleniriz. Birisi bize kötü bir söz söyler ise, sinirlenir ve kızarız. Yalan söyleyen birini kınar ve bir daha ona inanmayız. Bunun gibi pek çok olay karşısında, olayın mahiyetine göre tepki veririz.

Karşı atak ise, bize karşı yapılacak olayları tahmin ederek, ona göre tepkiler göstermektir. Yani karşı atağa geçmektir. Bir nevi önlem almaktır.

Peki insanlar neden bir olay karşısında karşı atağa geçerler?

Karşı atak insan yaşamında önemli midir?

Karşı atak olmadan da işler hallolur mu?

Aslında karşı atak, karşındaki insanın ne yapacağını önceden tahmin ederek, ona göre beli stratejiler belirlemektir. Belirlenen bu strateji ile karşı atağa geçerek, daha güvenli ve sağlam bir ortam oluşturulur. Böylece, insanlar kendilerini güven altına almış olurlar. Bu durum, insanların belli noktalarda strateji sahibi olmasını da sağlar.

İnsan yaşamında büyük bir yer alan karşı atağın, kişiler ile ilgili gelecekteki planlarının şimdiden oturması demektir. Kişiler karşısındaki kişinin ne yapacağını önceden tahmin edip, ona göre davranarak yaşamını şekillendirir. Böylece hayattaki başarının da yolunu açmış olur.

Karşı atakta bulunan kişi, her zaman doğru yapacaktır anlamına gelmez. Kimi zaman yanlış karşı ataklar, insanları huzursuzluğa ve mutsuzluğa sevk eder. Çünkü yanlış anlaşılan karşı ataklara yapılan yanlış hamleler, yanlış sonuçlara neden olur.

Örneğin, siyaset yapan bir kişi, hedeflerini siyasetteki akışa göre belirler. Diyelim ki herhangi bir kişi, siyasetin herhangi bir kademesine aday olacaktır. Aynı şekilde kendisiyle birlikte pek çok aday da bulunmaktadır.  Bu adayların siyasetteki rolleri de hesaba katılarak, kırmadan, üzmeden harekete geçilir ve siyasette daha başarılı olabilmek için, mantıklı ve isabetli karşı ataklar yapılır. Böylece, gelinecek noktada, iyi bir sonuç verilmesi için çalışılır.

Yapılacak olan karşı atakların isabetli olmasıyla birlikte, sonuçlar güzel, uzun ömürlü olur ve istenilen sonuca daha kolay ulaşılabilir.

Karşı atak aynı zamanda, bir stratejidir. İyi bir strateji, ileride oluşabilecek pek çok olumsuzluğun da önüne geçer. Burada önemli olan, temkinli  ve doğru davranmak, karşıdan gelecek olanları iyi algılayıp, olayların mahiyetini iyi belirlemektir. Tespitini iyi saptamaktır.

 

 

Yazarın Son Yazıları
19.03.2024 16:02:56
21.02.2024 14:06:28
31.01.2024 12:10:21
08.01.2024 12:45:27
27.12.2023 12:57:51
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.