SOSYAL MEDYA ADINA ADIMLAR

Yeni sosyal medya yasası ülke gündemini uzunca meşgul etti.  Yasanın her ne kadar olumsuz tarafları konuşulsa da olumlu yanlarını da ele almamız gerektiğinden yanayım.

Yayınlama: 09.01.2023 14:04:42
Düzenleme: 09.01.2023 14:06
88
A+
A-
Batman Medya Gazetesi İmtiyaz Sahibi

Sosyal medya yasasını sadece dezenformasyon konusuna indirmek de doğrusu yanlış oldu. Oysa medya kuruluşları olarak bu yasanın içerisinde özellikle zor günler geçiren medya kuruluşları için önemli bir can suyu adımı oldu. Bilindiği üzere yerel medya kuruluşlarının maliyetlerini oldukça yüksek. Giderlerin sürekli artması, dövize bağlı kağıt ve diğer ham madde teminleri biz basın kuruluşlarını iş yapamaz, gazete çıkaramaz duruma düşürmüştü. Ki, hala bu zorluğu yaşıyoruz. Yeni yasayla birlikte gazetelerin internet yayıncılığında ilan haklarına yönelik gelişme bizler için umut verici oldu.

Gazetemizi hem basılı hem de yeni medya kavramı kapsamında internet üzerinden halka yönelik ücretsiz ulaşılabilir kılmamız, uzun yıllardır devam ediyor. Pandemi döneminde yurttaşların internet üzerinden haber edinme gayretleri yeni medyanın dönüşmesine de büyük katkı sundu. Dünya geneli yaşanan enflasyon ve kriz ortamı, gün geçtikçe basılı medyanın temin ettiği baskı hammaddelerinde büyük gider yaratmıştı. En azından yeni sosyal medya yasasının içinde internet gazeteciliğini geliştirecek, onu teşvik edecek adımın atılmasını olumlu bir taraf olarak gündeme getirme konusunda hemfikir olmalıyız.

İktidarı benimser ya da benimsemezsiniz, yeni yasanın birkaç eleştirel tarafını paravan etkisiyle manipüle etmek, yıllarca internet haberciliği ve ilan haklarını dile getiren bizler için bir çelişkiden ibaret olur. Hangi iktidar gelirse gelsin, yeni medyanın gelişimi için çaba sarfetmesi bir elzemdir. Artık basılı basın olarak da değil internet medyası olarak bir dönüşüm yaşıyoruz ve geleneksel bakış açısıyla bu işleri yürütemeyeceğimizi hepimizin bilmesi gerekiyor. Dünyanın her yerinde sosyal medya yasasına benzer düzenleyici, yol gösterici yasalar olmuştur.

Özellikle yerel basının dönüşümü ve devamı için internet haberciliğinde ilan haklarının kazanımı sağlanmalı. Düzenli günlük yayın yapan basın kuruluşlarımız, mali güçlükler nedeniyle ilan haklarını yerine getiremediğinden ve belli bir bekleme süresinin 36 ay gibi öne sürülmesi nedeniyle ilan haklarından faydalanamıyor.

Basılı ilan alan yerel bir gazetenin 7 çalışanının olması şart. Hepsinin mali hakları ve belli bir gider yaratması, akabinde kağıt, baskı malzemelerinden boya ve kalıp gibi giderler bir gazetenin yıllık maliyetinde büyük bir yük oluşturuyor. İlanlarda da gün geçtikçe bir azalmanın olması, döviz kurlarının aşırı dalgalanması da gelen ilan gelirlerinin giderleri karşılamasında yetersiz kalıyor. Bu nedenle basılı bir gazeteden çok internet gazeteciliğinin ilan hakları alması sağlanırsa hem istihdam da bir artış sağlanır hem de haberciliğin sürekliliğinin yanı sıra habere ulaşmadaki kolaylık da sağlanmış olur.

Bu bağlamda ele alacak olursak yeni sosyal medya yasası bizim için önemli. Eleştirel yanlarından çok bize kazandırdığı haklar ve sorumluluklar açısından da dikkat çekici. Sosyal medya yasasının halka daha iyi anlatılması gerekiyor. Özellikle iletişim başkanlığı bu konunun üzerine biraz daha eğilmeli. Halkın bilinçlenmesi için kamu spotları, bilgilendirici konferans, seminer, sempozyumlar düzenlemeli.

Basın emekçilerinin Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyor, görevlerini yaparken vefat eden basın mensuplarına Allah’tan rahmet diliyor, bu vesileyle tüm basın çalışanlarını en kalbi duygularımla selamlıyorum

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.