İDRAK ETMEK

Anlamak, insan beyinin gelişimi ile alakalı bir durumdur. İnsan beyni ne kadar çok gelişmiş ise, anlama kabiliyeti de o kadar çok gelişmiş demektir.

İDRAK ETMEK
Yayınlama: 15.05.2023 14:07:44
183
A+
A-

Herhangi bir olayı çok iyi anlayabilmek için, o olayı iyi bir şekilde idrak etmek, anlamak ve kavramak gerekir. İçinde yaşanan olayın ne olduğunun bilincine varmak, yani fark etmek gerekir.
Peki kimler nasıl idrak eder, bir bakalım.
İdrak etmek; bir insanın içinde bulduğu durumun farkına varması, olayları ve durumları bilinçli olarak anlamasıdır.
Çoğu zaman insanlar, pek çok unsuru, iş işten geçtikten sonra işin ehemmiyetini idrak ederler. Oysa ki, her durum, zamanında doğru değerlendirilerek, olayların anlamı yitirilmeden fark edilmeli ve anlaşılmalıdır. Böylece bulunduğumuz durumun gerçekliğinin idrak edilmesi, olayların daha çabuk anlaşılmasını ve yaşamın kolaylaştırılmasını sağlar. Her olay bir mana ifade eder ve bir sonuca gider. Olayların manasını doğru kavramak, iyi anlamak demek, hayata mana katmak demektir. Kötü sonuçların olmasına mani olmak demektir. Tehlikelerden ve yaşamın getirdiği hüsranlardan uzak durmaktır.
Algılama tekniğini geliştirenler, olayları iyi algılar ve iyi idrak ederler. Her insan, bilgisi ve tecrübesi dahilinde idrak eder.
İdrak etmek, insanların diğer insanlara karşı sorumluluğunu da hatırlatır. Çünkü, insanların belli noktaları anlayarak hareket etmesi, diğer kişilere de, doğru örnek olması demektir.  İyi idrak etmek başarılı olmanın zeminini de oluşturur.
Yaşadığımız anı, okuduğumuz kitabı, gittiğimiz okulun değerini, anne ve babanızın kıymetinin ne kadar önemli olduğunu, gezdiğimiz yerlerin tarihi ve turistik anlamını, yetiştirdiğimiz çiçeğin ne olduğunu idrak etmemiz, bize değer kazandırır. Yaşamın ne kadar önemli olduğunu belirtir. Yapacaklarımız ile ilgili doğru kararlar vermemize ve onlarla ilgili bilgi sahibi olmamıza yardımcı olur.
Olayların anlaşılabilmesi için, içinde bulunulan ortamın farkında olmak gerekir. Böylece, kişiler bulundukları ortamdaki olayların durumunu içinde bulunduğu yaşam şekillerine göre kavrarlar ve ona göre idrak ederler. Her insan yaşadığı olayları, yine yaşadığı çevre koşullarına göre idrak eder.
Kimisi yaşadıkları her olayın durumunu sonradan fark eder. Bu durum genellikle ya kaosla ya da büyük bir hayal kırıklığı ile biter. Yani insanların beklentileri istediği şekilde bitmeyebilir. Bunun içinde kendimizi geliştirmeli, araştırmalı, kitap okumalıyız. Satranç gibi zeka geliştirici oyunlar oynamalı, karşımızdaki kişiye ve içinde bulunduğumuz ortama adapte olmalı ve anlama kabiliyetimizi geliştirmeliyiz.
İdrak etmek, bir olayı doğru bir şekilde kavramak aynı zamanda da bilgi ve tecrübe ile olur.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.