Nerde o eski bayramlar!

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Yayınlama: 06.07.2023 13:16:41
Düzenleme: 06.07.2023 18:49
56
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:

Kıymetli okurlar, bu ve daha önceki bayramlara bakınca bana Taner Güner’in şarkısını hatırlatı, şöyle diyordu;

Nerde O eski bayramlar, neşeli çocuklar.

Çocukların ellerinde tabletler, telefonlar, sabah alarmını kurup uyuyan O insanlar.

Advert

Nerede nerede…

Annemin ayranı Ramazan bayramı,

Bir alemin sevinçle en hayırlı sabahı

Kapı kapı dolaşan çocukların heyecanı

Nerde O eski bayramların havası…

Gerçekten sanatçının da mısralarında belirttiği gibi nerde o eski bayramlar… İnsan O eski bayramları özlüyor. Şimdiki bayramlarda ne neşe, ne sevinç, ne güzel duygular, ne kardeşlik ruhu, ne komşuluk ruhu, ne mutluluk, ne bayramlaşma kısacası hiç bir şey kalmamış. Kalmışsa da yok denecek kadar azalmış. Herkes artık sosyal medya üzerinde birbirlerinin bayramını kutluyor. Herkes artık whatsApp durumunda bayram mesajını paylaşıyor ve bunu kendine yeterli buluyor. Maalesef bu günlere düşmüşüz. Bayramlarda birbirlerinden uzak olanlar bayramlarını cep telefonu üzerinde yapmaktadırlar. Aslında bu dinen güzel bir uygulama, hal hatır sormak güzel bir şey ve hayırdır. Zaten bayramın en güzel yanı bu… Birde ölmüşlerimizin kabirlerini ziyaret etmek onlara dua etmek, ruhlarına Kur’an okumak ve bide anne, baba, yaşlılarımızı, şehit ve gazilerimizi ziyaret etmek. Bizler bayramın güzel yanlarını eleştirmiyoruz. Asıl eleştirdiğimiz ve yakındığız mesele eski bayramlara olan özlemimizdir. Şehirlerde bayram havası yok denecek kadar az kalmış, kimse kimsenin kapını çalmıyor. Mesela bu bayramda çocuklar hariç belki 10 kişi bize bayrama ancak gelmiş. O kadar az… Köylerde durum biraz daha farklıdır. Bir kaç köyde görev yaptım. Köylerde ev ev dolaşıyorlar, bazı evlerde dinleniyorlar. Böylece bayramlarını güzel bir şekilde kutluyorlar. Bana telefon ettiklerinde diyorlar ki, hala O geleneklerimizi sürdürüyoruz.

Muş Bulanık Göztepe (Piran) köyünde görev yaptığımda… İlk görev yerim, insan ilk atandığı yeri hiç unutmuyor… Bayramda imam önlerinde ev, ev dolaşıyorduk. Hiçbir evi bırakmıyorduk. Bazı evlerde dinlenip yemek yiyorduk. Bazı evlerde çay içiyorduk, bazı evlerde kola ve tatlı yiyorduk. Tabi ki bu evler belliydi ona göre hazırlığını yapıyorlardı. Hemen hemen kutlama öğlene kadar devam ediyordu. Bu bayramda bir köylü beni aradı; hocam geleneğimiz hala aynen devam ediyor. Ben kendisine dedim Rabbim birlik ve beraberliğinizi daim eylesi… Bu güzelim ülkemde eleştiren konular olduğu gibi eleştirilmeyen konularda vardır. Bize düşen şükretmek gerekiyor.

Not: Yaz Kur’an kursuna gelen öğrencilerimize çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Allah rızası için bu konuda bize maddi yönden yardımcı olmak isteyen hayırseverlerimizin bu numaradan 0535 209 43 46 irtibat sağlayabilirler. Dua da buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun.

Yazarın Son Yazıları
16.05.2024 14:06:53
09.05.2024 12:33:45
25.04.2024 14:31:12
18.04.2024 14:21:12
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.