KIŞIN DOMATES YİYENE KADAR ZOPA YE!

Doğadaki her unsur bir denge üzerine oturtulmuş ve o denge üzerinden yol alır.

Yayınlama: 22.01.2024 12:55:55
62
A+
A-

Kuşlar, ağaçlar, böcekler, dağlar, taşlar, topraklar, insanlar ve burada sayamadığım ama evrende var olan her şey bu dengenin birer parçasıdır. Mevsimler, yıllar, aylar ya da günler ve bunların dengede kalmasıyla doğru orantılı olan sonuçları ise dengede kalabilmenin başarısını gösterir.
Her yılın ve her yerin kendine özgü sebze ve meyvesi olduğu gibi, her kararın ve işin de bir yeri ve zamanı vardır. Meyve ve sebzeler mevsimlere göre verim dereceleri değişir. Yapılan işlerin ve verilecek kararların da değeri yine kendi zaman ve mekanlarına göre değeri ölçülür.
Bu haftaya ait yazımın konusu olan ve başlığında yazdığım  bu sözü, ‘KIŞIN DOMATES YİYENE KADAR ZOPA YE’ bir kış günü bir amca, kendi şivesiyle söylerken duydum. Yemek esnasında canı domates yemek isteyen bir kişiye verilen cevaptı bu söz. Yani kışın domates yenmeyeceğini her meyvenin ve sebzenin zamanında ve yerinde olan güzelliğini anlatmaya çalışmıştı.
Tıpkı günümüzde olduğu gibi. Günümüzde de yapacaklarımızı zamanında ve yerinde yapmak, zamanında ve doğru karar vermek, bizim için oldukça büyük önem arz etmektedir. Hiçbir karar, zamanında ve yerinde verildiği kadar güzel değildir.
Amcamızın da anlatmaya çalıştığı gibi, domatesin tadı mevsiminde ve yerinde güzeldir. Lezzeti doğru ekim sonucunda elde edilen domatesin kendisinde mevcuttur.
Yani denizde mantoyla, sokakta da mayoyla gezemezsin. Aksi taktirde sonucu çok da iyi bir yere gelmeyebilir.
Ülke karışıklığı üzerinden nemalanmak isteyenlerin pek çoğu, zamanında alınamayan kararların sonucunda meydana gelmektedir. Dış mihraklar, ülkelerin yönetimsel boşluklarından faydalanarak, kendilerine nemalar çıkartırlar.
Tıpkı domatesin yazın lezzeti daha iyi olduğu gibi, ülke yönetimine yönelik yapılacak olan her durumun da zamanında iyi olması gerekir. Keza, eksiklikler ülke geleceğini tehdit edecek duruma gelebilir. Ekonomiyi etkilediği gibi, ülkeyi de kaosa sürükleyebilir.
Gelecekteki yapacaklarımızın plan ve projelerini doğru  ve zamanında  yapmadığımızda, karşımıza çıkacak olan sorunların çözümü, bize büyük zaman kaybettirir ve bizi bir adım daha medeniyetin ilerisine götüreceğine, tam aksine bizi oldukça geriye götürür.
Hayat, bir düzen ve mizan  üzerine oturtulmuş olup,  bizlerin zamanında vereceği kararlar ve işler bizlerin hayat düzeninin zeminini oluşturur.

Yazarın Son Yazıları
02.04.2024 13:40:06
27.02.2024 12:55:44
31.12.2023 12:51:41
28.03.2023 13:56:30
12.03.2023 13:56:50
20.02.2023 15:54:51
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.