ÖFKENİN DOZU

İnsanlar öfkelendiği zaman, kendilerinin neler yapabileceğini çoğu zaman kontrol edemezler. Öfke insan beyninin, gerçek anlamda çalışmasından öte, çığırından çıkmasına yarar. Dengesiz ve anlamsız davranışlara sevk eder.

Yayınlama: 30.04.2024 14:49:37
63
A+
A-

“Öfke ile kalkan zarar ile oturur” derler. Atalarımız bunu söylerken, aslında her şeyi inceden inceye eleyerek söylemiştir. Gerçekten de öfke ile kalkan zararla oturur. Bu duruma, her defasında şahit olmuşuzdur. Çünkü, öfkenin aşırılığı, saldırganlığı doğurur.

Öfkelenmeden önce bazı olayları iyi düşünmek gerekir. Bizi kızdıracak olan olaylarla, ya da hoşumuza gitmeyecek olan durumlarla karşılaştığımızda öncelikle, karşılaştığımız olayın veya durumun, nasıl olduğunu, neden olduğunu ya da ne için olduğunu iyi düşünmeliyiz. Karşımıza çıkan olayları anlamadan, bilmeden değerlendirmemeliyiz.

Öfke, bizim kontrol edebileceğimiz bir davranış şekli midir? Sorusu aklımıza gelebilir. Şunu söylemek gerekir ki, öfke bizi kontrol etmeden, biz öfkemizi kontrol etmeliyiz. Belki de bu olaylar öfkelendiğimiz bir durumdur. Ama, yine de öfke duyabileceğimiz konuları sakinlikle karşılamamız gerekir.

Advert

Sakinlik İnsan beynine rahatlık verir. İnsana zarar vermez. İnsanların birbirleri ile arasındaki bağları kuvvetlendirir. Güzel olan davranışları korur. Çünkü insanlar belli olaylar karşısındaki olayları, öfke ile değil de sakinlik ile karşılarlarsa, işte o zaman daha rahat hareket ederler ve daha akıllıca düşünürler. Sakinlik insanların akıllıca düşünebilmesi için, öfkeden uzak tutar. Öfkeyi değil de aklı çalıştırır.

İnsan beyni, hayattaki çok zor olan koşullar içerisindeki yaşanmışlıkları bilinçaltına iter. Bunlardan kötü olanları insan psikolojisinde tahribata neden olur. Örneğin; yolda yürürken gördüğümüz şiddetli kavgalara karşı sakin olmamız ya da herhangi bir kuyrukta beklerken birinin, gelip sıraya girmeden öne geçmesi, gereksiz yere aykırı davranış sergileyenlere karşı ve bu tarz davranışlar karşısında öfkelenerek çileden çıkmamız, bizi kötü ve olumsuz yönden etkiler.

Öfkeden sonra vicdan azabı yaşanır. Çünkü, vicdan azabı bizim farkında olmadan, gerekmeyen bir duruma öfkelendikten sonra duyduğumuz bir duygudur. Vicdanımızla hareket ettiğimizde de sakinlik kazanırız. Vicdan azabı pişmanlıktır. Keşke olmasaydı, yapmasaydım dediklerimizdir. Geriye gelmesini isteyip de getiremediklerimizdir. Vicdan azabı duymamak için herhangi bir olay karşısında sakinlik dolu, aklıselim düşünüp öfkelenmemiz gerekir. Gereksiz öfkeler, her zaman için bizim yararımıza değil zararımızadır. Aksi takdirde öfkelendiğimiz kişiler dışında, yakınımızdaki kişileri kırabilir.

Öfke insanları daha çok zarara uğratan, aklıselim davranmaktan uzak tutan bir davranış şeklidir. Her ne olursa olsun Bizler öfke yerine sakinliği tercih etmeli, sakin olmaktan  yana kararlarımızı vermeliyiz. Kendimizi kontrol ettiğimiz süre içerisinde, seviyeli ve doğru davranışlar sergilemiş oluruz.

Yazarın Son Yazıları
27.08.2024 14:50:45
20.08.2024 14:50:25
10.07.2024 13:41:11
10.06.2024 12:39:06
02.04.2024 13:40:06
27.02.2024 12:55:44
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.