VEFA SANCAĞI

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…

Yayınlama: 23.05.2024 11:57:00
193
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:

Enes’ten nakledildiğine göre Resûlullah (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Kıyamet gününde her vefasızın, vefasızlığının göstergesi olarak bir sancağı olacaktır. (Müslim, cihad ve siyer,14) İmam Nevevi ise bu hadisin şerhinde o dönemde Araplar arasındaki bir geleneğe telmihte bulunmuştur. Bu örfe göre Araplar, toplum içerisinde ahdine vefa göstermeyen kişiye işarette bulunmak ve vefasızlığından herkesi haberdar etmek için belli bir sancak dikerler ve böylece o kişinin teşhirini sağlarlardı. Sözünde durmak, dostluğu sürdürmek, yapılan iyiliği unutmamak gibi anlamlarda kullanılan vefa, bir mümine yakışan en güzel hasletlerden biridir. Nitekim Efendimiz ahde vefa göstermeyi imandan saymıştır.

Efendimiz kendisine yapılan iyilikleri hiç bir zaman unutmamış yapılan iyiliklere ahde vefa göstermiştir. Mesela Taif dönüşü Mekke’ye girmesini sağlayan Mütim b.Adi’nin desteğini ömrü boyunca unutmamış… Bedir esirlerinin durumu için huzuruna gelen Mekke heyetine “Eğer mut’im yaşasaydı ve bu esirler hakkında benimle konuşacak olsaydı onların tamamını serbest bırakırdım” diyerek kendisine duyduğu minnettarlığı bir kez daha ifade etmiştir. Kendisine çok destek verenlerden olan Hz. Hatice anamızı daima hayırlı yad etmiştir. Ölümünden sonra onun kabrini ziyaret etmiş, arkadaşlarını ziyaret ederek hal ve hatırlarını sormuş. Ashapları arasında vefa abidesi olarak görmüştür. Onun ahde vefasından bir-iki örnek verdik. Oysa ki onun bir sürü ahde vefa göstermiş yanları varmış…

İman sahibi bir Müslüman olarak bize düşen Efendimizi örnek alarak bizlere iyilikte bulunan dost, öğretmen ve akrabalarımıza kısacası iyilikleri bizlere dokunan herkese karşı vefalı olmak, onların iyiliklerini hiçbir zaman unutmamak, daima onları hayırla yad etmek gerekiyor. Mesela ilkokulda bizlere ders veren, emek veren hocamızı unutmamalıyız. Yıllar arada geçse de onu bir yerde görsek ona hürmete kusur etmemeliyiz Seydamız olsun, kapında ekmek yediğimiz, patronumuz olsun, çalışanımız olsun bunlara karşıda vefalı olmalıyız. Boşver dememeliyiz. Unutmayalım bu dünyada ne ekersek onu biçeceğiz. Konumuzla alakalı şöyle diyebiliriz; “Eğer insanoğlu bu dünyada vefalı ise Cenabı Allah da ona bu dünyada vefa gösterecek kullarını meylettirir. Rabbim cümlemizi vefalı kullarından eylesin.

Dua da buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun.

Yazarın Son Yazıları
25.07.2024 12:36:25
18.07.2024 12:25:56
11.07.2024 12:37:59
04.07.2024 12:27:24
27.06.2024 12:07:16
13.06.2024 12:11:30
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.