ANA TEMA: GÖNÜLLERDE AĞ-AÇ

Bir zaman bir denizde yüzbinlerce balık karaya vurup can çekişmekte iken olayı gören birisi de can havliyle balıkları tekrar suya atıp kurtarmaya çalışıyormuş.

Yayınlama: 15.01.2026 12:58:00
40
A+
A-

Oradan geçmekte olan başka bir kişi ise balıkları kurtarmaya çalışan kişiye; “Boşuna uğraşma, bir iki balığı kurtarmakla ne değişecek ki. Birazdan bu yüzbinlerce balık ölecek” diye seslenmiş. Balıkları kurtaran kişi ise; “Evet belki birazdan yüzbinlerce balık ölecek fakat hayatlarını kurtardığım balıklar için çok şey değişmiş olacak. Çünkü kurtardığım tek bir balık bir milyon yumurtanın annesi olup ölen yüzbinlerce balığın yerini doldurabilir” diyerek büyük bir şevk ve heyecanla balıkları kurtarmaya devam etmiş.

Evet tek bir insane basit bir hareket, küçücük bir dokunuş, samimi bir niyet ve gayretli bir çaba ile birçokların hayatını kurtararak büyük bir değişime öncülük edebilir. Herkesin malumu olduğu üzere tahrip etmek kolay, tamir edip bir eser ortaya çıkararak o eserin devamlılığını sağlamak ise zordur. Bu yüzden bir eser ortaya koymaya çalışanların sabırlı olup zorluklara göğüs gerebilecek bir olgunluğa sahip olmaları gerekir. Bir insan veya bir ağaç yetiştirmek yıllar alırken, bir insan tek bir darbeyle, koca bir orman da tek bir kibrit çöpüyle bir anda yok olabilmektedir. Dolayısıyla doğa gönüllülerinin ve kendini yaşanabilir bir dünyaya adayanların büyük bir mücadele vererek olayların olumlu tarafına bakıp görevlerinde ümütsizliğe kapılmamaları gerekir. Biz çevreciler kolay olanı değil, zor olanı seçmekle bu yolda karşılaşacağımız hiçbir engeli aşılmaz olarak görmüyor; bilakis bütün engelleri bizi mücadele meydanına çağıran bir davetçi olarak kabul ediyoruz.

TEMA Vakfı’da kurulduğu günden bugüne yüzbinlerce insanın kalbine dokunarak her yerde ve her gönülde adeta bir örümcek gibi ağaçıp kökleşmeye devam etmektedir. TEMA Vakfı hiçbir dünyevi, siyasi, ekonomik hedef ve menfaat gözetmeksizin tamamen gönüllülük esası üzerine kurulan fakat bir o kadar da ciddiyetle çalışıp herkesin güvenini kazanan bir oluşumdur.  TEMA Vakfı’nın yaptığı çalışmalar sayesinde ağaçlandırma, su, kuraklık, iklim değişikliği, küresel ısınma, ekolojik çevre gibi günümüzün en önemli sorunları karşısında büyük bir farkındalık oluştuğu çok aşikardır.

TEMA Vakfı’nın yaptığı çalışmalara ve oluşturduğu farkındalığa örnek olması açısından TEMA Vakfı Batman İl Temsilciliğinin yaptığı çalışmalardan bahsetmek istiyorum. Evet her ne kadar kurumsal çalışmalar bir ekip işi olsa da ekibin başındaki kişinin vizyon sahibi olup adeta bir katalizör görevi görerek ekibi istenilen hedeflere yönlendirebilmesi de oldukça önemlidir. TEMA Vakfı Batman il temsilcilik görevini yaklaşık yedi aydır sürdüren değerli Başkanımız Evren Arı, adeta ismiyle müsemma olmuşçasına göreve geldiğinden beri Batman gibi sıcak ve kurak bir ilde özellikle ağaçlandırma konusunda büyük bir farkındalık oluşmasını sağladı. Başkan Arı, adeta her ağacın çiçeğinden polen alarak ağaçtan ağaca uçan bir arı misali hemen hemen hergün farklı bir okulda, mekanda ve kurumda çeşitli etkinlikler düzenleyerek Batman ilinde oluşan bu farkındalık düzeyini sağlam temeller üzerine oturtmaya çalışmaktadır. Hem bir arı gibi çalışkan olması hem de TEMA Vakfı’nı kesinlikle şahsi, siyasi, ekonomik bir menfaate alet etmeden adı gibi evrensel bir bakış açısıyla çalışmalarını yürütmesi yakaladığı başarının temelidir.  TEMA Vakfı Batman il temsilciliği olarak yapılan bu çalışmaların devam edebilmesi tabi ki kollektif bir bilince, iş bölümü içerisinde bir iş birliğine ve bu işi gönülden yapmaya bağlıdır.

Evren Arı ile Batman ve bölgede TEMA Vakfı’nın tanıtımı ile oluşan bu farkındalığın ilerleyen zamanlarda bir dip dalga etkisi oluşturarak birçok olumlu sonucu ortaya çıkaracağı şüpheden varestedir. Bu vesileyle Batman TEMA Vakfı il temsilciliği olarak yapılan çalışmaların daha da artarak yoğun bir şekilde devam etmesini temenni ediyor, Evren Arı gönüldaşımızın şahsında tüm TEMA Vakfı gönüllülerine koca bir orman dolusu sevgilerimi iletiyorum. Herkesin temiz bir dünyaya, huzurlu bir yaşama ihtiyacı var. O halde herkese ve her şeye gülümseyin.

Bir Afrika atasözü der ki: “Bu topraklar bize atalarımızın emaneti değil, çocuklarımızın mirasıdır”.

Bu yazıyı TEMA Vakfı kurucusu merhum Hayrettin KARACA’nın şu sözüyle bitiriyorum: “Her şey bir ile başlar, bir yoksa iki olmaz”.

Yazarın Son Yazıları
08.01.2026 12:24:51
29.12.2025 14:23:26
11.12.2025 12:26:13
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.