Yedi büyük günah

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…

Yayınlama: 18.04.2024 14:21:12
234
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:

Hz. Peygamber (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Helak eden şu yedi günahtan sakının!”

Sahabeler, “Ey Allah’ın Resulü, bunlar nelerdir?” diye sordular.

Peygamber (s.a.s), “Allah’a ortak koşmak, büyü yapmak, Allah’ın öldürülmesini haram kıldığı bir kimseyi öldürmek, faiz yiyip tefecilik yapmak, yetim malı yemek, düşman ile savaş yapılırken kaçmak, evli ve hiçbir şeyden haberi olmayan namuslu mümin bir kadına zina iftirası atmaktır” buyurdu.

Rabbim cümlemizi bu günahlardan korusun. Günah kavramı Farsça bir kelime olup dinin yasakladığı ve işleyenin ceza göreceğini bildirdiği söz ve davranışlara denir. Konumuzla ilgili Yüce Allah şöyle buyurmaktadır; “Eğer size yasaklanan büyük günahlardan kaçınırsanız sizin küçük günahlarınızı örteriz ve sizi değerli bir yere koyarız.”

Bir hadiste de geçiyor; “Büyük günahlardan kaçınılması halinde beş vakit namaz, iki Cuma ve iki Ramazan aralarında (işlenecek küçük) günahlara kefarettir.” Başka hadislerde geçiyor; Büyük günahların yetmiş olduğu dile getirmektedir. Sadece yediden ibaret değildir. Dolayısıyla yukarıdaki günahları, büyük günahların başlıcalarından saymak daha uygun olur. Tövbe ve istiğfarla büyük günahlar affedilir. Günahta ısrar edilince küçük günahlar, büyük günahlara dönüşmektedir. Çokça istiğfar edelim… İstiğfarın manası, Allah’tan günahımın affedilmesini dilemektir. Efendimizin günde yetmiş ve yahut yüz kere istiğfar çektiğini, hadis kaynaklarında geçmektedir. Günahlardan masum bir Peygamber günde bu kadar istiğfar getirmişse biz günahkar kullar en az günde bin kere getirmemiz lazım… Ancak yakamızı kurtarırız. Günahlardan dönmek için tövbe kapısı ecel gelene kadar açıktır. Rabbim bizlere günahlardan tövbe etmeyi nasip etsin. Bizleri büyük ve küçük günahlardan korusun. Doğru bir istikamet müyesser eylesin.

Dua da buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun.

Yazarın Son Yazıları
25.04.2024 14:31:12
21.03.2024 14:22:39
14.03.2024 12:09:40
07.03.2024 16:06:56
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.