Mehir hakkı…

Yayınlama: 08.12.2022 14:07:42
159
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Kendisini tabir caizse garantiye alacak daha sonra Allah korusun bir ayrılma, bir boşanma, bir vefat gibi durumlarda kadının mağduriyetini büyük oranda önleyecek bir hakkı vardır. Oda nedir; Mehirdir.

Mehirde sınır yoktur, anlaşmaya bağlıdır. Yani evlenen gençler, kız tarafıyla, erkek tarafıyla aralarında anlaşırlar. Ne üzerine karar verirseler mehirde O geçerlidir. Biz nikah kıyarken soruyoruz.

Advert

Mehir belirlediniz mi?

Zikrediyoruz, zikretmek nikahta bunu söylemek şart değil ama söylemesi iyi olur. Kayıt altına alınması çünkü ölümlü dünya yarın taraflardan bir tanesi özelikle koca tarafı inkar ederse, benim böyle bir mehir borcum yoktur derse… Şahitlerin konuşması, belgenin ortaya çıkması açısından, yazılması şahitlerin olması ve nikahta zikredilmesi önemlidir. Şimdi bu kız tarafının öz hakkıdır. Helal hakkıdır. Erkek tarafıyla anlaşması neticesinde erkeğin kendisine gönül hoşnutluğuyla vereceği bir haktır. Mü’accel olabilir, müccel olabilir, bu tabirler nikahta kullanır.

Aıklayalım bir iki cümleyle, mü’accel: peşin demektir acele… müeccel de tecil edilmiş sonraya bırakılmış demektir. Yani mehiri mesela diyelim ki, 300 gr. Altın istedi. Damat beyde kabul etti. Tamam bu bunun borcudur ne yapalım daha sonraki yıllarda öde dedi kızcağız. Tamam daha sonraki yıllarda ödemek üzere anlaşabilirler. Sonra zaman geldi. Gelin hanım kızımız, ben bunu bağışladım dedi. Beraber bir araba aldık, ev aldık, eşya aldık bağışladım istemiyorum. Tamam öyle mi olabilir hiç mahsuru yoktur. Yani kızımızın, gelin hanımın mehri bağışlaması neticesinde afiyetle iki taraf onu yiyebilirler ama kız tarafının nikahta mehir hakkı anne-babası karışmaksızın kendi öz hakkıdır, helal hakkıdır. Anlaşmalarına bağlı olarak bunu erkeğin eşine ödemesi farzdır. Peşin anlaştılarsa yoksa sonraki yılarda dedilerse sonraki, yıllarda öder. Ben istemiyorum, ben bağışlıyorum, hiçbir şey istemiyorum dediyse kızımız hiçbir şey almaz. Böylelik kızımızın bir hediyesi, bir ikramı olarak kabul edilir. Kesinlikle yazıda beyan etiğimiz gibi mehir gelin hanımın hakkıdır. Onun izni ve müsadesi olmadan, onun mehir hakkını alıp yemek haramdır ve büyük vebaldir. Çünkü bu dinimizin gelin olan hanımlara tanıdığı haktır ve donulmazdır. Rabbim bütün gençlerimize salih, dürüst, dindar bir yuva kurmayı nasip etsin. Evlenmeyi kolaylaştırsın. Onların yar ve yardımcısı olsun.

Dua’da buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun. Hakka namzet ol.

 

Not; Bu sene üniversiteye yeni başlamış, yetim (babası ölmüş) bir genç kardeşimiz var maddi durumları iyi değil… Allah rızası için ona yardımda bulunmak isteyen bu 05352094346 numaradan bizimle irtibata geçebilirler. Batmanlı hayırsever iş adamlarından destek bekliyoruz. Sürekli benden rica ediyor; köşende paylaş, bende ara sıra paylaşıyorum.

 

Yazarın Son Yazıları
16.05.2024 14:06:53
09.05.2024 12:33:45
25.04.2024 14:31:12
18.04.2024 14:21:12
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.