SİZLERDEN GELEN DİNİ SORULAR-4

Yayınlama: 22.12.2022 15:12:40
172
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Kıymetli okurlar dini konularda şahsımıza sorulan soruları ve verdiğimiz cevapları yazı köşemize taşıdık.

  • Namazda ayaktayken iki ayak arasındaki açıklık ne kadar olmalıdır?
    – İki ayak arası dört parmak kadar olmalıdır. Bu Hanefilerin içtihadıdır. Şafiilerde bu aralık biraz daha fazla olmalıdır. Maliki ve Hanbelilerde de bu uzaklık kâfidir, belki biraz daha fazla olabilir. Kısacası ayaktayken iki ayak arasının az veya çok açık olması namazın farziyetini etkilemez.
    ●”Davud orucu” diye bir oruç var mı?
    – Bir gün oruç tutup diğer gün oruç tutmama şeklinde bir yılı oruçlu geçirmeye “Davud orucu” deriz. Hz. Peygamber (SAV) şöyle buyuruyor: “En faziletli oruç, Davud Peygamber’in orucudur. O bir gün tutar, diğer bir gün tutmazdı.” (Buhari, Müslim). Tabii bu orucu tutanların bayram günlerine dikkat etmesi ve sağlıklarını dengelemesi gerekir.
    ●Sadece Cumaları oruç tutmak sakıncalı mı?
    – Sadece Cuma günleri oruç tutmak mekruh sayılmıştır. Ama bir adak veya kaza orucunu üst üste tutmaya niyetlenilmişse bu olabilir. Cumayı o günlere ekleyebilir.
    ●Hacer-ül Esved’e dokunamadım. Umreme zarar verir mi?
    – Hacer-ül Esved’e dokunup selam vermek sünnettir. Mümkünse el sürülür ve öpülür. Ancak bunların hepsi sünnettir ve eksiklikleri umre veya hacca zarar vermez. Kalabalık varsa ellerinizi Hacer-ül Esved’e doğru kaldırıp “Bismillahi Allah-u Ekber!” derseniz yeterli olur.
  • Hayvanla birleşmenin hükmü nedir?

– Bir hayvan ile birleşmek çok çirkin bir davranıştır. Haram olduğu hususunda icma vardır. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s) bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur; “Sabah, akşam Allah’ın azabında bulunan dört grup insan vardır. Bunlar; kadınlara benzemek isteyen erkekler, erkeklere benzemek isteyen kadınlar, hayvanlarla münasebette bulunanlar ve livata yapanlardır.

Dua da buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun.

 

Yazarın Son Yazıları
25.04.2024 14:31:12
18.04.2024 14:21:12
21.03.2024 14:22:39
14.03.2024 12:09:40
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.