SİZLERDEN GELEN DİNİ SORULAR – 5

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Kıymetli okurlar, dini konularda şahsımıza sorulan soruları ve verdiğimiz cevapları yazı köşemize taşıdık.

Yayınlama: 19.01.2023 19:07:58
81
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:

* Pijama ile namaz kılmak caiz midir?

– Namazda örtülmesi gereken organları kapatan temiz ve dinen kullanılabilir her türlü elbise ile namaz kılmak caizdir. Bunun yanında bazı Hanefi ve Şafii fıkıh kitapların da şöyle denilmiştir; “Ev içinde giyilen ve büyüklerin karşısına çıkılamayan, ev dışında adaba uygun bir kıyafet sayılmadığından başka elbisesi varken-pijama ve benzeri şeyler ile namaz kılmak caiz olmakla birlikte tenzihen mekruhtur.”

* Defnedilmeden önce ölüyü başka bir beldeye götürmek caiz midir?

– Hanefi mezhebine göre eğer gömülmemişse ölüyü bir beldeden başka bir beldeye nakletmekte bir beis yoktur. Fakat ölüyü öldüğü yerin kabristanına gömmek menduptur. Şafii mezhebine göre ise ölünün gömülmeden de olsa bir beldeden başka bir beldeye nakledilmesi cesed bozulmasa da haramdır. Çünkü bu durumda gömülmenin tehiri ve ölüye gösterilmesi gereken hürmetin çiğnenmesi söz konusudur. Vefat nerde meydana gelirse ölüyü orada defnetmek gerekir. (El-Envar;1/125)

İhtiyaç olduğunda Hanefi mezhebinin görüşlerine göre henüz gömülmemiş olan ölü bir yerden bir yere nakledilebilir. Böylece yakınları istedikleri zaman ölünün kabrini ziyaret edebilme imkanı kazanmış olurlar.

* Salyangoz toplayıp ilaç için yurtdışına satsam helal midir?

– İlaç sanayiinde kullanılmak üzere salyangoz satmak dinen sakıncalı değildir. Salyangozun yenmesi mekruh olmakla beraber ilaç sanayiinde -eğer kullanılabiliyorsa- kullanılması caiz olur.

* Abdestte ağzı yıkamak nasıl olmalı?

– Hz. Peygamber, abdestte mübarek ağzını üç kez yıkardı. Suyun, bütün ağzın içini kaplaması ve her seferde yenilenmesi sünnettir.

* Abdest alırken nelerden sakınmalıyız?

Abdest alan bir Müslüman’ın şu hususlara dikkat etmesi gerekir:

– Suyu fazlaca tüketmemeli.

– Suyu organlara değdirirken mesheder gibi az kullanmalı.

– Abdest suyunu etrafa sıçratmamalı.

– Gerekmedikçe abdest esnasında konuşmamalı.

– Hastalık veya engellilik yoksa abdest suyunu dökmesi için birinden yardım istememeli.

– Pis yerde abdest almamalı.

– Abdest uzuvları arasında uzun ara vermemeli.

Dua da buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun.

Yazarın Son Yazıları
18.04.2024 14:21:12
21.03.2024 14:22:39
14.03.2024 12:09:40
07.03.2024 16:06:56
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.