KAYGI ENDİŞE VE KORKULARIMIZIN KONTROLÜ (VESVESE-3)

”Kaygı, endişe ve korku, aklımızın katilidir.”

Yayınlama: 09.03.2023 13:14:54
115
A+
A-

Evinizin sokağından birçok insan geçer. Onları engelleyemediğimiz gibi, aklımız da bir yoldur ve birçok düşünce geçer. Her kapıyı çalanı içeri almadığın gibi, her aklına gelen düşünceyi de içeri almayabilirsin. Aklını karıştıran düşüncelere yol ver gitsin; durdurma ve üzerinde durma! Çabaladığın hâlde yine de bir şekilde içeri girdiyse o zaman ne yapmalı insan?

Kaygı, endişe ve korku gibi ataklar başlayınca öncelikle telaş etme, sakin ol. Çünkü senin hatırına gelen olaylar veya düşüncelerin senin aklından geçen olmamış olaylar ve hayallerdir. Aklından geçen o hayaller yaşanmamış, olmamış kendi kuruntuların olduğunu bilmelisin. Zira mantıkça, hayal ettiğin olmamış bir olay gerçek olamaz. Hayalinde bir insanı öldürsen suç olmadığı gibi bundan dolayı bir ceza da almazsın. Fakat sen o hayali olmuş gibi kabul eder, o hayalleri hayatının içine alır ve birine zarar verirsen o zaman sonuçları senin için hükümdür. Mesuliyeti ve sonuçları sana ait olur.

“Sorunlu biri değil, değerli biri olmaya çalışın.”

Düşünceler akıldan çıktıklarında, insanın hayal dünyasına çıplak girerler; kişi orada ona birtakım elbiseler giydirir, manalar verir. İnsanın hayal dünyası o kadar geniştir ki her an bir şeyleri düşünüp o düşüncesi ile ilgili kendi istediği yorumları yapma özgürlüğüne sahiptir. Kendine göre önemsediği, değer verdiği hayatta onun için değerli gördüğü düşüncelerini en yukarda tutar. Hayal dünyasındaki manalara onu giydirir. Ya kafaya takar, ya bulaştırır, ya da perde eder. Düşünceler karışık ve kötü ise giymek yoktur fakat düşündüğü için temas vardır. Vesveseli insan, teması olmuş gibi zanneder. “Eyvah!”, der. Olmamış şeyleri olmuş gibi görür. Böylece duygularının kontrolünü kaybeder. Hem kendine hem de çevresindekilere çok zarar verir.

Hayaller suç işlemez. Aklına geleni gerçeğe döndürmediğin sürece sorun yok. Hayallerin terbiyesi iyi olmak ve iyilik yapmakla mümkün olur. Beden gıda ile beslenir ruh ise iyiliklerle…

İyilik aradın mı insanda, kötü düşünce kalmaz.”

Saygılarımla…

Yazarın Son Yazıları
07.05.2023 12:36:04
03.05.2023 18:25:46
03.04.2023 13:23:02
21.03.2023 15:18:39
14.03.2023 13:22:49
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Gamze Tazecan dedi ki:

    Kulak verdiğinizde içinizi ferahlatacak bir yazı olmuş… Yazarımızın kalemine sağlık, devamını merakla bekliyorum.

  2. Ecrin dedi ki:

    Elinize ve yüreğinize sağlık çok güzel olmuş