İYİLİK EDEN İYİLİK BULUR

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Enes b. Malik’in (r.a) naklettiğine göre, Resúlullah (s.a.s) şöyle buyurmuştur: “Bir genç bir ihtiyara yaşlı olmasından dolayı ikramda bulunursa, Allah’u teala o yaşlandığı zaman kendisine ikramda bulunacak bir kimseyi hazırlar.” Resúlullah (s.a.s) toplumun gençlerine, yaşlılara karşı ikramda bulunmalarını, saygı ve hürmet göstermelerini tavsiye etmiştir.

Yayınlama: 20.07.2023 15:36:01
Düzenleme: 20.07.2023 15:37
75
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:

Çünkü bugünün gençleri yarının yaşlılarıdır. Yani günü geldiğinde onların konumunda yer alacaklardır. Ayrıca efendimizin buyruğunda üzerinde durulması gereken bir nokta daha vardır. Dolaylı olarak hadisten anlaşılmaktadır ki yaşlılara ikramda bulunan gençlere Allah’u teala uzun ömür bahşedecektir. Çünkü bu kadirşinas gençlere vaat edilen şey ihtiyarlık çağında gerçekleşecek bir bedeldir. Anadolu’da çok güzel ve serlevha olacak bir deyim var; “bu dünya etme bulma dünyasıdır!” Büyüklerimiz bu dünyada kim hayır ve iyilik namına bir amel işlemişse karşılığını bulacağını tecrübe etmişlerdir.”

İyilik eden iyilik bulur’ bu başlığımızın altında bir sürü iyilik örnekleri vardır. Mesela yaşlılara, anne ve babaya saygı göstermek, insanlara iyi ve hoşgörü davranmak, yetime el uzatmak, fakire yardım etmek, çocukları sevindirmek, vs. vs… örnekleri çoğaltabiliriz. Bunların hepsi iyilik kavramının altında yer alıyor. İyilik etmenin şartı da karşılıksız olması gerekir. Yaptığın iyilikte menfaat ve karşılık beklemeyeceksin. Niyetin sırf Allah rızası için olacak… Ancak o vakit yaptığın iyilik kabul olunur. Maalesef üzülerek belirtmek isterim ki, şimdiki ortamımızda yapılan iyiliklerin çoğu bir çıkar sağlamak için yapılmaktadır. Fazla uzak gitmeyelim kardeş kardeşe menfaat için yaklaşıyor. Menfaati yoksa belki selamda vermez. İyi olanları tenzih ediyorum. Oda sayıları az denecek kadar azdır. Bir imam arkadaş anlatıyordu;  “Babamın evine misafire gittim. Baktım babam kardeşimin evinden bir kova yoğurt getirdi. Babama dedim parayla mı yoksa öylesine verdi sana? Babam dedi ki ne öylesine! Sürekli ondan parayla alıyorum. Ben duyunca çok üzüldüm, kardeşime kızdım.” Böyle olmaması gerekiyordu. Bir kova yoğurdu babasına reva gören evlatlarız. Buna benzer örnekleri çok duyuyoruz. Sadece birini dile getirdim. Maalesef şimdiki ortamımızda öyledir. Kimse kimseyi affetmiyor, para nereden gelirse gelsin. Yeter ki gelsin…. Babadan mı, anadan mı, kardeşten mi fark etmez…

Rabbim sonumuzu hayırlı kılsın. Dua da buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun.

Advert

Yazarın Son Yazıları
16.05.2024 14:06:53
09.05.2024 12:33:45
25.04.2024 14:31:12
18.04.2024 14:21:12
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.