KARABORSACILIK

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla…

Yayınlama: 17.08.2023 13:59:14
131
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:

Resulü Mücteba efendimiz buyuruyor; “Şu karaborsacı kul ne kötü bir kuldur. Allah fiyatları ucuzlattığı zaman üzülür, Allah fiyatları arttırdığı zaman da sevinir” diye buyuruyor. Karaborsacı, halkın ihtiyaç duyduğu malları, ürünleri daha çok pahalansın diye saklayan kimse demektir. Ancak bir esnaf mallarını satamamış sonra da fiyatları yükselince o da fiyatları yükseltip sattıysa karaborsacı olmaz. Çünkü o her zaman malları alınsın diye mallarını satışa sunmuştur. Ama çeşitli yollarla sattığı malın fiyatının artacağını anlayan adam o malları satıştan çekip bekliyorsa o zaman karaborsacılık yapmış olur.

Tüm Müslümanlar kardeştir ve bir vücudun azaları gibidirler. Ellerimiz, ayaklarımız, gövdemiz neyse tüm Müslümanlar da bir bedenin birer parçası gibidir. O yüzden, ‘Benim kolum kopsun, acırsa acısın’ demek mümkün müdür? Karaborsacılık yapan kul da işte böyle kendi Müslüman kardeşinin acı çekmesine göz yumar. Bizim her müminin derdiyle dertlenmemiz, onun sıkıntılarına çözüm olmamız gerekir. Bu bizim müminlik görevimizdir. Bu görevi yerine getirmek için de her ne iş yapıyorsak onu en iyi şekilde yapmamız gerekir. Her sorunu, her sıkıntıyı Müslümanlar için bertaraf edemeyiz. Kendi işimizi düzgünce yapıp Allah rızası için Müslümanların sorunlarına çözüm oluyorsak yeterlidir. İşte inançlı bir mümin de hiçbir zaman karaborsacılık yapmaz. Buna yanaşamaz bunu kesinlikle red eder. Rabbim cümlemizi Karaborsacılıktan muhafaza eylesin…

Maalesef ülkemizde hemen hemen her ürünlerde karaborsacılık yapılmaktadır. İnsanlarımız buna alışmışlar. Hangi üründe azalma ve indirim olursa hemen saldırıyorlar ve istiflemeye çalışıyorlar. Şimdi bu aralarda karaborsacılık en çok binek araçlarında yapılmaktadır. Büyük galericiler lüks modeller alıp fiyat yükselsin diye stokluyorlar. Dinimizce buda haramdır, bu fiyat artırmasına sebep oluyor… Bunu yapanlar öbür dünyada hesabını verecekler… Kimse hesap vermekten yakasını kurtaramaz. Bazen insan bu dünyadayken bile hesabını görür. Tanıdığım hacı bir adam 18 litrelik 20 teneke yağ, 10 kutu 5 litrelik yağ stoklamıştı. Geceleyin hırsızlar evine girmişlerdi yağların hepsini çalmışlar. Millet ona geçmiş olsun hacı dediklerinde öyle bir utanıyordu ki yüzü kızarıyordu… İmam-ı Azam ve İmam-ı Şafii Efendilerimize göre karaborsacılık haramdır. Bu iki büyük İslam aliminin fetvası böyledir.

Advert

Dua da buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun.

Yazarın Son Yazıları
16.05.2024 14:06:53
09.05.2024 12:33:45
25.04.2024 14:31:12
18.04.2024 14:21:12
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.