SİZLERDEN GELEN DİNİ SORULAR–6

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Kıymetli okurlar, dini konularda şahsımıza sorulan soruları ve verdiğimiz cevapları yazı köşemize taşıdık.

Yayınlama: 19.10.2023 14:31:49
109
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:
  • Merhaba hocam eşim kamuda erkeklerle aynı yerde çalışmak istiyor. Ben müsaade etmiyorum, haramdır diyorum. Çalışması dinen caiz mi?

– Kıymetli kardeşim, dinen sakıncası yoktur ama şartları vardır. Cenabı Allah’ın emrettiği gibi kapanıp giyinmesi, erkekler gerekmediği takdirde sohbet etmemesi, onlarla fazla diyalog kurmaması… Tabi ki imkanı varsa bayanların olduğu birimde çalışması dinen daha uygundur. Şunu da dile  getirelim; kadınların çalışması kamuda, özel sektörde, markette fark etmez, şartları yerine getirirse dinen çalışmasında sakınca yoktur.

  • Selamun aleykum hocam, babam rahmet etmiş, annem her vakit onun yerine niyet getirerekn amaz kılıyor. Dinen kabul oluyor mu?

– Kıymetli kardeşim dinen annenin kıldığı namaz kabul olmuyor. Ölen bir kişinin yerine namaz kılmak caiz değildir.

  • Merhaba hocam bir tanıdığımızın marketi var. İçinde içki satıyor, o bize misafire geliyor biz onlara gidiyoruz. Onun ikram ettiklerini yememizde dinen sakıncası var mıdır?

– Kıymetli kardeşim burada şuna dikkat etmeliyiz. Eğer biliyorsak kazandığı malın yarı haramsa, yarısı helal ise içinde içki satılan market gibi… Yapılan ikramdan bir şey yemeniz ve almanız helaldir. Şayet bilmiyorsak buda helaldir, ama eğer biliyorsa kazandığı malı hepsi haramdansa, sadece içki dükkanı gibi… Onun ikramı ve verdiği herhangi bir şeyi almak dinen haramdır, bilmiyorsa helaldir.

  • Merhaba hocam, zemin kata oturuyoruz. Üst katta oturan gibi apartmanın ortak giderleri aynı ödüyoruz. Mesela asansör kullanmıyoruz ama giderini ödüyoruz. Bu kul hakkına geçmiyor mu? Verdiğimiz ortak gider caiz midir?

– Kıymetli kardeşim, apartmanda birlikte yaşamak için ödemede zemin katta oturanda üst kata oturanda aynıdır. Zeminde oturan için ortak giderlerin ödemesinde dinen herhangi bir kul hakkı ihlali yaşanmaz. Buna bakarsanız oda bahçesinden yararlanıyor, ama üst kata oturan bahçeden faydalanmıyor…

Dua’da buluşmak dileğiyle Allah’a emanet olun.

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.