SİZLERDEN GELEN DİNİ SORULAR-7

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Yayınlama: 16.11.2023 13:52:11
120
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:

Kıymetli okurlar dini konularda şahsımıza, yüz yüze, telefonla ve sosyal medya üzerinde, sorulan soruları ve verdiğimiz cevapları yazı köşemize taşıdık.

* Merhaba hocam, araç kaskosunu yapmak caiz midir?

– Kıymetli kardeşim, araç kaskosunu yaptırmak caizdir. Diyanete soralım programında Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi hocamız tarafından da bu yönde fetva verilmiştir.

* Merhaba hocam, iki evim var. Birinde ben oturuyorum, diğer evimi de 5 bin liraya kiraya vermişim. Bu kira parasını da evin iaşesi için kullanıyorum ve biriktirmiyorum. Zekat düşer mi ?

– Kıymetli kardeşim, aldığın kira parasını biriktirmediğin için nisab düşmüyor. Nisab düşmeyince zekat yoktur.

* Merhaba hocam, şimdiye kadar kıldığım farz namazlarda, her dört rekatta zaame süre okudum. Bir hoca ya danıştım ve  bana dedi ki “3. ve 4. rekatta okuma. Namazım kabul olmuş mu? Ne yapmam lazım?

– Kıymetli kardeşim, farz namazlarda sadece bir ve iki rekatta zaame süre okuyoruz. Üç ve dördüncü rekatta okumuyoruz. Şimdiye kadar kıldığın namazlar kabul oluyor. Sehiv secdesi gerekmiyor. Bundan sonra okumayacaksın. Sünnet namazlarda her rekatta zaame süre okuyabilirsiniz.

* Merhaba hocam, kocam kredi çekerek tır almış. Tırdan kazandığı paradan yememiz helal mıdır?

– Kıymetli kardeşim, çektiği kredi haramdır, faizdir. Fakat kazancı haram olmaz.  Tır sürüyor, risk alıyor bu helal bir iştir. Helalinden kazanıyor ve ailesi kazandığı paradan yiyebilirler. Dinen sakıncası yoktur. Bol, bol tövbe ve istiğfar etmeli… Bir daha kredi çekmesin…

* Selamün aleyküm hocam, kocam askere gidince ‘sağ salim dönersem büyükbaş hayvan kurban adayacağım’ diye adakta bulundu. Bunu da yarısını fakirlere, yarısını da kendime taksim edeceğim. Dinen bu oluyor mu?

– Kıymetli kardeşim, büyükbaş hayvan kesmen gerekir. Bu senin üzerine vacib oluyor. Adağını yerine getirmen lazım, maddi durumun el verirse yerine getirmesen günahkar olursun. Bu adaktan da kendi ve ailesi yiyemez. Böyle bir taksim dinen zaildir. Yani boştur… Caiz değildir. Allah’a emanet olun.

Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.