Nehcül Enamda Geçenler-1

Yayınlama: 22.02.2024 14:51:54
229
A+
A-
Mehmet Sabaz biyografi:

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla.

Kıymetli okurlar Nehcül Enam, meşhur Siirtli alim seydaye molla Halil’in kitabıdır. Allah rahmet eylesin sizlere kitabında geçenleri aktaracağım.

Farz Ayn konusu.

Farz Ayn, mükellef olan her Müslümanın bizzat kendisinin yapması gereken farzdır. Vakit namazları gibi… Farz’ü kifaye Müslümanlardan lüzumu kadar kimse tarafından yapılınca diğerlerinin sorumluluktan kurtulduğu farzlardır. Cenaze namazı gibi.

“Üzerimizde farzü ayn olan konuşma ve fasih beyanları dinle”

“Bunlar iman, islam, oruç, namaz ve mal varsa hac ve zekat. Mal yoksa yoktur.”

“Ey nure can bunlar öğrenmesi nasıl senin üzerinde farzsa bunların erkan ve şartlarının öğrenmesi de farzdır.”

“Şeriatın hükümleri (maksad şeriattan ayet ve hadis, yahut da muamelatlardır.) Muhtaç olduğun zaman öğrenmek senin üzerinde farz oluyor.”

“İman gönülden inanmak demektir. Bunu bil Allah ve Resulü’ne gönülden inanmak, dil ile söyleyip kalp ile tasdik etmek, İslam itaat etmek, zahiren itaat dil, kalp, el ve ayakla da olur…”

“İman olmayınca İslam olmaz. Biri olmayınca diğeri olmaz. İmansız İslam münafıklıktır. Abdestsiz kılınan namaz gibidir, sahih değildir. İman ve İslam olmadan müslümanlık olmaz.”

“Kelime şahadetin manasına inanacaksın. Onunla da telaffuz edeceksin. Yani ağzınla okuyacaksın. Eğer gücün varsa gücü olmayan özrü ilan biri işaretle yapacaktır.”

Kelime şahadetle şeksiz küfürden çıkıyorsun. Dinin temelini de atıyorsun.

Kelime şahadetle beraber amelde yaparsan namaz, oruç, zekat gibi. İman ve islamını kamil edersin. Salih amel ile iman kamil oluyor. Onun terkiyle noksan oluyor.

Kelime şahadet için söyleyenler bunlardır. Kulak ver kendisine ibadet edilecek yalnızca Allah’tır… Mabüdebilhak odur, ondan başka ilah yoktur.

Yazarın Son Yazıları
25.04.2024 14:31:12
18.04.2024 14:21:12
21.03.2024 14:22:39
14.03.2024 12:09:40
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.